Sportpszichológiai együttműködés

Sportpszichológiai együttműködés

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a mai naptól új szolgáltatással segítjük a velünk együttműködő sportolókat. A „sportolók támogatása” területünk úttörője Tóth Renátó sportpszichológus, akihez kedvezményes áron tudnak jelentkezni a Sportolók a Sportolókért programban résztvevők. Az alábbiakban olvasható egy rövid interjú Renátóval a sportpszichológiáról, a karrierjéről és a közös együttműködésünkről.

Mi fogott meg téged a Sportolók a Sportolókért programban?

A Sportolók a Sportolókért programot rendkívül hasznos és előremutató kezdeményezésnek tartom, mert a sport világában lévő személyek körül – ugyan akaratlanul de – kialakul egyfajta burok, amiből van amikor „ki kell tudni nyújtani a kezünket”. Ezalatt azt értem, hogy a sportolóknak meg kell teremteni a lehetőséget ahhoz, hogy legyen kihez fordulniuk, ha valamiben segítséget szeretnének kérni. Hiszen nincs olyan ember, aki mindent meg tud egyedül oldani. A segítségkérés – akár pénzügyi kérdésekben – sokkal inkább erőre és bátorságra vall, mintsem a gyengeség jele. Habár a pénzügy és a pszichológia két különböző terület, jelen együttműködésben nagyon sok közös cél van. Véleményem szerint a legfontosabb, hogy mindkettő központi eleme a tudatosság.

A sport világát te sem csak nézőként ismered, mit érdemes tudni a sportmúltadról?

20 évig jégkorongoztam, amelyből 4 évet profi szinten játszottam. Ez idő alatt több magyar bajnoki címet és magyar kupát nyertem, valamint az U18-as világbajnokságon is aranyérmet szereztem a magyar válogatott színeiben. Viszonylag fiatalon véget ért a profi sportkarrierem, azonban már a rövid pályafutásom alatt kezdtem érezni a mentális felkészültség jelentőségét, ezért rövidebb ideig dolgoztam pszichológussal is. Visszatekintve a karrieremre, talán még eredményesebb lehettem volna, ha nagyobb jelentőséget szentelek a saját mentális tényezőim fejlesztésének, amelyek hatással voltak a sportteljesítményemre.   

Mit csinál egy sportpszichológus?

A sportpszichológia a pszichológián belül is egy specifikus terület, pontosan ugyanúgy, mint maga a sportolói közeg, amely egyfajta szubkultúraként van jelen a világban.  Nekem a sportolókkal történő közös munka során az az elsődleges célom, hogy a sportolót és az esetleges nehézségeit megértsem, utóbbiakat minél inkább átérezzem és ezek alapján a sportoló mentális egészségét és szubjektív jóllétét fejlesszem, aminek következményeként a teljesítménye is javulni fog. 

Miben vagy te különleges?

Saját tapasztalataimból adódóan rendkívül fontosnak tartom, hogy a szükséges és megfelelő tudományos és szakmai képzettség mellett, ex-profi sportolóként még inkább tudok kapcsolódni azokhoz a sportolókhoz, akikkel együtt dolgozom. Büszkeséggel tölt el, hogy jelenleg is több országos és nemzetközi sikert elért sportolóval dolgozom együtt. Emellett azt vallom, hogy akkor tudok a legjobban segíteni a klienseimnek, ha én is foglalkozom saját magammal és folyamatosan fejlesztem a szakmai tudásom. Ezért önismereti és szupervíziós alkalmakon veszek részt, valamint a továbbképzéseken túl PhD hallgatóként a legújabb sportpszichológiai trendek megismerése mellett kutatásokat is végzek ezen a területen.

Mit nyújtasz a Sportolók a Sportolókért programban résztvevőknek?

A Sportolók a Sportolókért programban résztvevőknek kedvezményes keretek között tudok segíteni a mindennapi és sportolói kiteljesedésben. Bízom benne, hogy az együttműködésnek köszönhetően minél több sportolónak fogok tudni segíteni a tapasztalataim és a szaktudásom által.

Tudj meg többet:

www.tothrenato.hu